Kirurgji orale

Cfare eshte shqetesim temporomandibulare?

Anatomi e TMD

maxillofacial_tmd_clip_image001.gif

TMD eshte kyce dhe eshte kyci me i perdorur ne trupin e njeriut. Pjesa e parme te rrumbullaket ose pjesa levizese te kycit eshte quajtur kondile, kurse gota eshte quajtur fose artikulare. .

 

Funksioni i TMD-se

maxillofacial_tmd_clip_image002.gifKyci temporomandibular Pozite e mbylluar normale. Kocka e nofulles eshte ndare prej cerepit me nje disk te vogel i cili ka rol te tampon jasteku derisa hahet, flaset ose geltitet.

 

maxillofacial_tmd_clip_image003.gifKyci temporomandibular pozite e hapur normale. Disku mbetet ne vend kur perdoret nofulla.

 

maxillofacial_tmd_clip_image004.gifKyci temporomandibular abnormalitet. Disku gjendet prapa kur perdoret nofulla duke shkaktuar strukturat kockore te ferkohen njera me tjetren.

Shqetesimet temporomandibulare (TMD) jane probleme qe ndikojne mbi muskulet temporomandibulare (TMJ) ose mbi muskulat e nofulles. Gjitashtu mund te ndikojne edhe mbi muskulet qe e ndikojne pertypjen.

Nese i vendosni gishtat prape vesheve per ta hapur gojen, e ndieni levizjen e TMJ. Kyci i nofulles ju mundeson ta hapeni dhe mbylleni gojen dhe lirisht ta levizni gojen. Ky eshte muskul i vogel topi i perbere prej tri pjese:

 • Pjese topi qe quhet condyle
 • Vrime qe quhet glenoid fossa
 • Pjese i vogel i brendshem i cili gjendet mes glenoid fossa dhe condyle

Hulumtimet kane treguar se 20 deri 30 % prej njerezve kane TMD simptoma. Edhe pse ka disa mospajtime, mendohet se kjo me shpesh u ndodhet grave. Nje prej supozimet eshte per shkak se kolageni i cili gjendet ne pjesen e brendshem mes pjesa topi dhe vrima ka vendosshmeri e ndryshme te burrat dhe grate. Pervec kesaj, studimet tregojne se hormonet si esterogeni kane rol te rendesishem ketu.

Sot, shume eksperte pajtohen se TDM ndahet ne tri kategori:

 • Probleme qe ndikojne mbi muskulet dhe qellizat
 • Probleme qe nikojne mbi kockat dhe kercse e muskuleve
 • TDM i cili i perkas te dy kategorive

Disa njerez kane TDM i cili i perkas te dy kategorive.

Cilet jane shkaqet per TDM?

Ekspertet nuk jane te sigurte cfare e shkakton TDM-en. Mirepo, shume prej tyre endojne se simptomet mund te jene:

 • Injury to the jaw, chin or TMJ Lendim i nofulles, mjekres ose TDM si rezultat te aksidentit trafiku ose luftim. Nofulla mund te demtohet edhe nese e hapni shume gjere gojen.
 • Copetim ose kercellime e dhembeve, qe shkakton shtrengim i madh mbi TMJ (Bruxism)
 • Rivendosje e vendit te bute mes pjeseve te buta dhe vrima
 • Artritis, si ostepartritis ose artritis reumativ
 • Stres i cili shkakton grumbullim te muskuleve ose shtrengjim te dhembeve.

Ne disa raste stomatologet nuk mund ta percaktojne shkakun e sakte pet TDM.

Cfare eshte copetim i dhembeve?

Copetim i dhembeve (Bruxism)

Copetimi i dhembeve shpesh eshte shkaktuar prej stresit ose anksiozitetit, por dhe prej shqetesimet sic jane pertypja abnormale ose prej dhembe per te cilet nuk jemi te vetdijshem se i kemi ose qe jane te shtrembuara. Simptomet perfshijne kokedhimbje dhe dhimbje ne nofullen. Eshte e mundshme qe edhe ju te keni dhembe te dhimbshme ose te lekundshme qe copezohen. Kjo rezulton me frakture te dhembeve. Dentisti do tju fute mbrojtje qe tju mbroje derisa flini. Nese stresi eshte shkaku, gjeni menyre qe te relaksoheni.

Mos i leshoni dhembet ne goditjen e stresit!

A eshte kjo nofulla juaj? Lista e simptomeve per TDM

Ja disa prej simptomeve kryesore qe kane lidhje me TDM

Zera e pazakonshme   kercellim kur do ta hapni gojen jane te perbashket per njerezit me TDM. Zerat mund, por nuk duhen te jene te percjelle me dhimbje. Sipas institutit nacional per Stomatologji dhe Craniofacial hulumtimet, studiuesit kane perfunduar se shumica e njerezve qe kane copezim te dhembeve, me siguri kane ndenje ndyshim ne pjesen e brendshme te nofulles. Mirepo, ata mendojne se derisa kjo nuk shkakton dhimbje, mjekimi nuk u nevojitet.

Kycje dhe levizje te kufizuara  kyci inofulles eshte i ngjajshem me pjesen topi dhe vrimen, por dallohet prej tyre per shkak se eshte i levizshem. Kyci i nofulles ndonjehere mund te mbetet ne pozite e hapur ose e mbyllur. Mund te paraqesin disa veshtiresi gjate hapjes dhe mbylljes se gojes.

""Dhimbje ne veshet "   ndoshta mendoni se keni infektim i veshit, por ajo mund te kete lidhje me nofullen. Dhimbja e TDM-se ndihet ne fushen e vesheve

Kokedhimbje  Njerezit me TDM shpesh kane kokedhimbje. Dentisti juaj mund te ndihmoje qe ta percaktoni nese kokedhimbja juaj eshte rezultat e TDM-se.

Shtrengjim te mengjesit ose dhimbje   nese muskulet e nofulles jane shume te shtrenguara kur do te zgjohuni, kjo mund te jete shenje qe i copetoni dhembet derisa fleni. Copetimi i dhembeve mund t'i prish muskulet e nofulles derisa fleni dhe te shkaktoje dhimbje.

Veshtiresi gjate pertypjes  mund te paraqesin si rezulat te menyres se pertypjes, kur dhembet e lart dhe te poshtme perputhen. Ky ndryshim ne menyren e pertypjes mund te kete lidhje me TDM. Lendime te me parshme dhe kushte te tilla nje lendim e paradokoshme te kycit te nofulles mund te jete simptom te TMD-se. Artritisi ne pergjithesi mund te ndikoje mbi kycin e nofulles dhe te rezultoje me TDM.

E tjera   edhe pse studimi eshte kontraverz, ndjenja e ploteshmerise ose murmuritje te vesheve mund te kete lidhje me TMD. Atehere konsultimet me otorinolaringologu mund te ndihmojne qe te percaktoni diagnozen perfundimtare. Nese i keni te njohura keto simptome flisni me stomatologun!

 • Diagnoze

Pjese e rendesishem prej diagnozes eshte vendosshmeria e problemit. Kjo lidhet me faktit da kohe i keni simptomet dhe kur u paraqesin. Dentisti juaj: :

 • Do ta vezhgoje menyren ne te cilen levizet nofulla
 • Do t'i vereje shprehite e dhembeve, si copetimi
 • Ben sondaxh e TMJ dhe te muskuleve te nofulles dhe te qafes

Dentisti mund te perdore dhe stetoskop qe t'i degjoje zerat e zakonshme qe ndikojne mbi prishje e pjesen e brendshme dhe te kockavete kyceve. Dentisti do te percaktoje nese keni prishje te pjesen e brendshme ose te muskuleve. Zakonisht, prishje serioze mund te zbulohen me incizim rentgen ose incizim panorame rentgen. Nese nuk nevojiten kontrollime te metejshme, mund te ndihmoje rezonanca magnete ose tomografia kompjuterike per skenim. Testi do te perdoret per konroll te gjendjes se cila i shkakton simptomet. Shembujt perfshijne artritis, infektime te sinuseve, dhimbje te dhembeve, dhimbje te vesheve dhe probleme neurologjike. Kjo gjendje dhe Tdm kane simptoma te ngjajshme. Nese keni TDM, dentisti do tju thuaj prej cili lloje eshte dhe si ta mjekoni.

 • Tretman

Tretman kryesor:

Njesoj sic nuk ekuistojne shenja kryesore per dijagnostikim te shqetesimit temporomandibulare, ashtu edhe nuk ka tretman me te mire.

Shumica prej eksperteve pajtohen se terapia kirurgjike konservative eshte menyra e vertet per te filluar. Kirurgjia dhe tretmane te tjera invaze sikur jane injeksionet mund te krijojne probleme dhe leshohen si metode e fundit.Tretamani i TMD-se varet prej kauzes se tij. Shumica e TMD-se kane te bejne me dhimbje ne muskulet dhe me gerce. Ky lloj te TMD-se zakonisht reagon te tretmanit konservativ. Shembujt perfshijne:

Ngrenie e ushqimit te bute Me ngrenie te ushqimit i cili nuk kerkone shume pertypje, nofulles i jepni shance per pushim. Kjo do te thote se nuk duhet te hani:

 • Pjese te trasha qe kerkojne ta hapni shume goje
 • Pjese si karamel mollen
 • Ushqim i rende e cila nuk mund ta zieni, karrote e fresket etj.

Cdo here kur keni mundesi e zvogeloni ushqimin ne pjese te vogla qe ta pertypni me lehte. Me mire eshte qe te hani ushqim te bute. Disa njerez duhet ta mbajne kete regjim tri jave, disa me gjate.

Reagjim i te ftohtit dhe te ngrohtit dhe ushtrime Disa njerez mendojne se berja e ushtrimeve te zakonshme me te ftohtit dhe te ngrohtit ndihmoje qe te lehtesohen TMD simptomet. Filloni me zbatim te masazhes me nje pako akull nga njera ane te fytyres. Kjo i relakson muskulet. Provoni ta beni kete rreth 10 minuta. Pastaj beni disa ushtrime per zgjatje si ky ne vijim: Veni gjishti tregues nen dhembeve te parme. Gjishtat le te qendrojne te drejta, kurse gjishti i mesem vedoseni mbi pjesen e poshte te dhembeve te parme. E terheqni shume bute nofullen me duart, por mos i levizni muskujt e nofulles. Kjo mund te jete shenje se duhet te vizitoni fizioterapist ose te kerkoni dikush i cili do tju ndihmoje me ushtrimet. Ne fund e provoni kete: mbani lecke e ngrohte mbi fytyren rreth 5 minuta. Provoni ta beni kete disa here gjate dites.

Mbani rrip metalik ose mbrojtje e tjere medicinale gjate nates.  Rripet metalike perputhen me dhembet dhe e pengojne kontaktin e dhembeve te larta me dhembet e poshtme, qe e ndalon copetimin e dhembeve.Keto aparate e ndermarrin shtrengjimn e kyces se nofulles dhe ju japin shance te relaksohuni. Nese dentisti mendon se do te keni dobi prej rripit metalik, ai do tju percaktoje dhe sa kohe do ta mbani dhe kur, gjate dites ose gjate nates.

Merrja e ilaceve perfshin Ilace qe shkaktojne ndezje e bute

 • ilace josteroide antiinflamatore, sic jane aspirini dhe ibuprofeni (Advil, Motrin),qe ndihmojne ne lehtesimin e dhimbjeve te muskuleve dge ilace qe i relaksojne muskulet.
 • Illace qe ndihmojne per relaksim te muskuleve te dobishme per njerezit qe i copetojne ose shterngojne dhembet illace qe ndihmojne ne lehtesimin e stresit i cili mund ta keqesoje TDM gjendjen, te afrueshme vetem me recete.  - , .
 • Ilace kunder depresionin qe perdoren ne sasi te vogla qe te zvogelohet ose kontrolohet dhimbja.

       Nenshtrohen mbi tretmaneve koregjuese stomatologjike per ndryshim te dhembeve te dale, perdorimi i koronkave ose ura qe te balancohet hapesira per pertypje.   Mos beni levizje ekstreme me nofullen sic jane te kenduarit ose pertypja e camcakezave. Kini kujdes per shtergjimin i cili krijohet mes dhembeve dhe e shkakton copetimin. Per kontrollim te copetimit mbani gjuhen mes dhembeve. Teknikat e relaksimit te muskuleve do tju ndihmojne per kontrollim te tensionit te muskuleve te nofulles. Pyetni dentistin nese ju nevojitet terapi fisikale ose masazhe. Mendoni per terapi per zvogelim te stresit.

Terapi ortodontike

maxillofacial_tmd_clip_image005.jpgTerapi ortodontike Ortodonca zakonisht behet me plastike e cila vendoset mbi dhembet per mbajtje te barashpeshes se pozites se pertypjes. Kjo plastike zakonisht mbahet nje periudhe kohore per te percaktuar nese problemi zvogelohet me te. Nese ju ndihmon mund te vazhdoni me terapine derisa t'i rrenditni dhembet ne poziten natyrale per pertypje.

maxillofacial_tmd_clip_image006.jpgNese simptomet nuk zvogelohen, pozita e pertypjes sigurisht nuk eshte shkaku per problemin. Duhet te vazhdoni me hulumtimet te shkaqeve per ndryshim te pozites se pertypjes. Ne rast te tille me ortodoncen do te vazhdoni vetem nese ekzistojne indikime te medha se pertypja eshte problemi kryesor.

 

Tretman kontrovers:  
 Nese pas zbatimit te tretmanit kryesor nuk keni permiresime te TDM-se, dentisti do tju rekomandoje:

Simulim i mprehte elektrike te nervave kjo terapi perdoror nivel i ulet te rrymeve elektrike qe te relaksohen kyci i nofulles dhe muskulet e fytyres. Te disa njerez kjo e lehteson dhimbjen. Kjo terapi mund te behet edhe ne ordinance edhe ne shtepi.

Ultratingull  tretman me ngrohtesi i cili zakonisht zbatohet drejt mbi vendin e semure.

Injeksione  per kete terapi dentisti injekton illace kunder dhimbjen e muskuleve te fytyres. Derisa vepron illaci, personi ben ushtrime te lehta. Terapi me radio valle krijohet nivel i ulet te simulimit neper radio valle dhe ashtu rritet rredhja e gjakut.

Kirurgji metode e fundit

Operacion duhet te behet vetem nese edhe pervec te gjithe tretmanet e tjera personi ende ka dhimbje. Dentisti dhe kirurgu oral duhet te percaktojne nese TDM-se ka lidhje me kyci i nofulles. Ekzistojne tre lloje te operacioneve: arthrocentesis, arthroscopy and open-joint surgery. Cili operacion da ta beni varet prej problemi qe e ka shkaktuar TDM-se.

Arthrocentesis. Kjo eshte procedure e vogel qe behet ne ordinancen me anestezi. Oprecaioni perfshin vendosje e gjilperave ne nofullen e infektuar me ndihme te gazeve sterile. Pak nga pak, procedura mund te perfshije dhe vendosje e instrumentit te bute ne nofullen. Instrumenti perdoret per ta terhequr indin e bute dhe adehezine e pjeses se cila gjendet mes pjeses topi dhe vrima. s

Arthroscopy  
Si shume lloje te tjera te kirurgjise edhe artroskopia kerkon anestezi. Edhe pse pacienti eshte ne gjendje te pavetdijshme,kirurgu ben incizim i vogel mbi pjesen e parme te veshit. Nje instrument i vogel, i pajisur me objektiv dhe drite vendoset neper premjen. Ky instrument eshte lidhur me ekranin dhe monitorin dhe u mundeson kirurgut te hulumtoje TMJ. Ne vartesi prej shkaqeve per TMD, kirurgu mund ta terheq indin.

Open Joint Surgery  
Ekzistojne shume lloje te operacioneve te hapura te muskuleve. Te keta operacione kirurgu punon mbi TMJ-ne pa perdorim te video monitoreve. Ai e hap vendin rreth TMJ-se per te pasur kontroll i plote. Kjo mundeson hyrje me te mire dhe kirurgut u mundeson levizje e me lehte. Kirurgu oral e propozon ky lloje te operacionit kur:
TMJ humbet
Keni tumor ne ose rreth TMJ-se
keni vrage mbi kocken rreth muskulit
Per kete operacion nevojitet me shume kohe sesa per artroskopine. Edhe shancat per lendim e ndonje nerv ose per vrage jane me te medha.

Keshilla per ndihme

Ja disa keshilla qe mund tju ndihmojne ne lehtesimin e dhimbjes ose shqetesimet.
sokellime ose pertypje (vecanrisht te akullit) sa me pak per te shmangur levizje ekstreme te nofulles, sic jane te kenduarit etj.
Kur duhet te sokellini prekni mjekren me grusht dhe shtrengoni per te zvogeluar aq si mundet hapja e gojes.
Provoni te mbanimend se duhet t'i mbani dhembet te ndara. Kini kujdes se nofullen duhet ta keni pak e hapur, nese gojet jane te mbylluara.
fleni mbi kurrizin, dhe jo mbi barkun
Mos u mbeshteteni mbi mjekren dhe mos e mbani telefonin mes veshit dhe supit.

Kohezgjatja e pritur

TMDS mund te zgjat disa jave nese eshte shkaktuar prej traumes se nofulles. Lloje te tjera te TMD-se, sikur jane ata qe jane shkaktuar prej artritisit ose copetimit te dhembeve, mund te zgjatnin deri 3 vjet.

Preventive

TDM i cili eshte shkaktur prej copetim ose thyerje te dhembeve mund te pengohet me perdorim te pajisjeve mjekesore gjate nates. Kjo eshte cope plastik qe eshte krijuar per ta zvogeluar shtrengimin e nofulles. Nese i shtrengojme dhembet per shkak te tensionit mund t'i ndaloni TMS problemet. Ketu mund tju ndihmoje psikolog ose terapi per relaksim. Me kujdes te pershtatshem dhe kontroll te shprehive, simptomet mund te ndalen. Diku humben per me pak se nje muaj. Ne raste te tjera, sikur ata qe perfshije artritis ose njerez qe kalojne shume kohe duke qendruar, mund te zgjate me shume.

Per shumicen e pacienteve kirurgjia orale i pershruan procedurart si terheqja e dhemballeve te vendosura. Shume dentiste te pergjithshme i dergojne pacientet te specialist per procedurat e dhemballe e vendosur, e cila shpesh mund te jete menjehere deri ndonje nerv vital. Pjesa me e madhe prej proceduarave te drejtperdrejt te kirurgjise orale behen me anestezi lokale dhe ndonjehere me sedacion.

Sedacion

Shume prej pacienteve tona kan tretman pa sedative. Jemi krenare qe kemi arritur t'i degojme nevojat e pacienteve dhe qe perparojme me tempo mesatare. Ka momente kur pacienteve u nevojitet sedativ per t'i qetesuar dhe do t'i bind ne perparimin e permiresimit te tyre, vecanrisht te pacienteve te cilet nervozohen kur behet fjale per tretman stomatologjik. Shume dentiste do te ofrojne sedatit ve pacienteve te tilla. Sedativi mund te jete trablete qe merret para tretmanit dhe ju cliron nga shtrengesat. Sedativet intravenoz gjithashtu jane te njohura ne prakse, zbatohen prej dentiste qe jane te kualifikuar per kryerje te kesaj procedure. Kjo perfshin injektim intravenoze te illacit ne gjakun. Kjo eshte procedure e padhimbeshme qe u mundeson pacientit te relaksohet dhe te jete i pergatitur per mjekim te gjate.

Dhembe te imponuara.... Cfare jane?

Ata jane dhembe qe nuk mund teresisht te dalin ne hapesiren per shkak te:

 • mungeses se hapesires (grumbullim
 • Mosrrafshimi (dhembi ka rrotuar ne pozite e gabuar)
 • Pozite konflikte (dy dhembe kane dale ne te njejten pozite)
 • Ankilozis kur shkaqet e tjera per imponimin nuk jane korregjuar me kohe, dhembi i imponuar mund te ndikoje te krijohet dhembe tjeter ne hapesiren, ne te njejten pozite.

Siguria me e madhe qe te vendosen dhembe te imponuara kane dhemballet.

Origjina e shprehjes dhemballa e pleqerise

Mendohet se dhemballet e pleqerise jane dhembet me te rendesishem, per shkak se dalin shume vone prej dhembeve te tjera, me moshe kur njerezit kane me shume mend prej femijeve, dhe prej kohes kur dhembet te tjera kane dale. Dhemballet zakonisht dallin me moshe prej 17 deri 21. Dentistet keto dhemballa i quajne dhemballa te trete. Ata mund tendikojne mbi dhembet e tjera per shkak se per ta nuk ka vend ne hapesiren gojore. Ata gjithashtu mund te rriten te shtrembuara ose ta shtrembohen nofullen. Dhembi i imponuar mund te jete i padhimbshem. Ndoshta nuk do te ndieni se ka dale. Mirepo, kur do ta ndieni ndikimi i dhemballes, qelliza mund te enjitet. Mund te ndieni dhimbje ne dhembet e tjera ose ne veshin qe gjendet ne anen e dhemballes se dhimbshem. Kjo mund te shkaktoje infektim e quajtur perikotonis. Nese nuk mjekohet ky infektim mund te shtrihet edhe te qafa. Dhembi i tille mund te prishet ose t'i shtyje dhembet tjera. Kjo mund t'i levize dhembet ose te shkaktoje infektim te qellizave. Mund ta ndryshoje edhe menyren e grumbullimit te dhembeve. Ndonjehere dhembet e tilla mund te shkaktojne cista ose prishje te tjera te nofulles. Nuk ka menyre tjeter te pengohet ndikimi i ketij dhembi mbi te tjeret. Mund ta pengoni prishjen me pastrim me fije ose me furce.

Description: Panoramic x-ray of impacted teeth

Simptomet perfshijne:

 • gunge ne pjesen e prapme te gojes
 • veshtiresi gjate hapjes se nofulles
 • fryme e keqe
 • dhimbje gjate hapjes se gojes
 • dhimbje gjate ngrenies dhe pertypjes

Dhimbjet zgjatin disa dite dhe pastaj ndalojne. Mund te paraqesin perseri pas disa dite.

Mjekim

Indikacione gjate terheqjes se dhemballes

Ka disa situata ku dentistet keshillojne t'i terheqni dhemballet pa dallim nese kane infektime ose jo, per te shmangur komplikimet e metejshme.

 • Description: Wisdom Tooth Kur nofulla nuk eshte mjaft gjere qe te rrafshohen dhemballat, qe eshte mire per pertypjen.
 • Kur dhemballat kane dale, qe mundeson bakterite te vijne ne kontakt me dhembin dhe te shkaktojne infektime.
 • Dhembet e dale pjeserisht gjithashtu jane nenshtruar mbi kariesin dhe semundje per shkak se pastrohen shume veshtire.
 • rrafshimi i dhemballeve mund te shkaktoje gunge te dhemballes se dyte, per shkak se mbajtja e higjienes orale eshte e veshtire ne kete fushe, qe i ben me te rrezikshem prej kariesit dhe semundjeve.
 • Kohe me e mire qe ta terheqni dhemballen eshte fundi i adoleshences, per shkak se keni mundesi rrenjat te mos jane krijuar teresisht dhe tretmani i tille eshte me pak komplikuar.

Description: X-ray of a Wisdom ToothNdonjehere dhemballa nuk dal teresisht, duke krijuar ashtu vazhdim i nofulles se quajtur operkulm. Gjate ngrenies se ushqimit dhe pertypjes , operkulmit mund te paraqitet dhe te shkaktoje peridontitis. Kjo tregohet me skuqje,, dhimbje intensive, ere e pakendshme dhe veshtiresi gjate hapjes se gojes. Nese operkulmi nuk ndal, rekomandohet ta terheqni dhemballen qe te mos keni komplikime te metejshme. Ne disa kushte te percaktuara, nese dhemballa del ne hapesire, mund te shkaktoje operkulektomi, qe do te thote shmangje te gjeresimit te nofullave pa terheqje te dhembit. Description: Wisdom Teeth

Gjera kryesore qe duhet ta dini per dhembet e vendosur eshte se ata pothuajse gjithmone kerkojne terheqje.

 Sa me shume zgjat terheqja, aq me thelle shkon rrenja. Nese u lejoni rrenjes te zhvillohet shume e rritni rrezikun e terheqjes, per shkak se rrenja e dhembales mund te kete nerva te ndejshme. Ka rrezik ky dhemb t'i shtyje dhembet e tjera dhe te shkaktoje transformim i buzeqeshjes. Nen ndikim te hapesires se pertypjes mund t'i infekton dhe dhembet e tjera. Te dhembet e tille mund te keni gracke per ushqim e cila nuk eshte aq e afrueshme per pastrim. Nese keni dhembe e vendosur nen nofullen dhe nuk jeni te vetdijshem per rreziqet dhe alternativet qe i keni nese e mbani, ju lutemi percaktoni kontroll ne ordinancen tone. Ndonjehere iritime te vogla mund te lehtesohem me larje me uje te ngrohte dhe te kripur. Nese dhimbja vadhon edhe me tej, dhembi eshte infektur dhe u pengon dhembeve te tjera, normale eshte qe ta terheqni. Terheqja e dhembit zgjatprej 3 deri 5 minuta, ne vartesi prej vendit ku gjendet. Pacienteve shpesh u tregohen mundesit qe i kane me kirurgjine maksilofaciale gjate terheqjes se dhembit. Para terheqjes, kirurgu do te bisedoje me pacientin per proceduren dhe mundesite pet anestezi ose sedative qe mund t'i perdore. Nuk duhet te hani 6 ore para operacionit. Nese merrni ndonje illac, vazhoni me skemen e rregullte. Dikush duhet tju kthen deri shtepine. Pas operacionit mund te keni gunga te fytyres ose te nofulles. Mund te keni veshtiresi gjate ngrenies se ndonje ushqim. Ndiqni instrukcionet e dentistit ose te kirurgut per permiresim me te shpejte. Komplikimet prej operacionit jane te rralla, por ndonjehere ndodhen.

Pasi dhembi do te dale, dhimbja do te humbet!

 • gjakderdhje e vazhdueshme   gjakderdhje e vazhdueshme gjakderdhja ndal menjehere pas terheqjes, por ka raste kur vazhdon gjate 48 oreve vijuese. Mund te kontrollohet me gaze pambuku ne fushen ku ka dale dhembi ose te krijoni shtrengim me gojen. Ne vend te gazes mund te perdorni nje kese e laget caji.Peshtypja dhe larja duhet te shmangen gjate 24 oreve te para, qe te pamundesohet sllungullimi i gjakut ose per te krijuar vrime.
 • Dhimbje. Dhimbje zgjat disa dite dhe prandaj rekomandohet t'i merrni illacet qe ju ka rekomanduar dentisti.
 • Gunge . nese terheqja eshte e komlikuar personi mund te kete gunge, madje dhe ndryshim te ngjyres se fytyres. Qe ta zvogeloni gungen, mbani akull per 10 minuta ne cdo gjysme ore.
 • Ushqim. rekomandohet 24 oret e para te hani ushqim te bute. Pije te ngrohta dhe alkokolike duhet te shmangen.
 • higjiene. - vazhdoni me pastrimin, por provoni ta shmangeni vendin e ekstraktuar.

Permiresim pas 24 ore

 • Gunge .  Per shkak se ne 24 oret e para keni mbajtur akull, atani filloni te mbani lecke e laget dhe te ngrohte. Gunga maksimale do ta keni deri diten e katerte, dhe pastaj pak nha pak do te zvogelohet.
 • dhe kripe . Larja me uje te ngrohte dhe kripe duhet te zbatohet 24 ore pas mbarimit te procedures. Rekomandohet qe ta beni pas cdo ngrenie.
 • Fije. Kontrolli te dentisti zakonisht percaktohet per nje jave, qe te pohoni pagesen dhe te terheqen fijet. Megjithate nese fijet jane apsorbuese, ata vete do te dalin per disa dite.
 • Pirja e duhanit . Mos pini duhan gjate 48 oreve te para pasi dhembi ka dale per te ndaluar komplikime te veshtira.
 • .Permiresimi i teresishem ndodhet perreth 3 muaj. Mirepo, pas nje ose dy jave qellizat permiresohen dhe mund te perdorni ne menyre normale.

Komplikime te mundshme

 • Thellesi e thate  - pas daljes se dhembit keni shllungullim te palces kockore. Ndonjehere nevojitet me shume kohe qe te formohet vendi dhe krijohet gjendje e quajtur thellesi e thate. Kjo karakterizohet me dhimbje intensive, fryme e keqe te gojes dhe ndonjehere dhe veshtiresi gjate hapjes se gojes, vecanrisht verehet nese pini duhan. Thellesia e thate eshte gjendje e perkohshme dhe zgjat disa dite.
 • Parastezi  - shume rralle pas daljes se dhembit, nese e prekni nervin mund te shkaktoni humbje e njeshmerise, qe zakonisht ndikon ose mbi gjuhen ose mbi fundin e dhembeve.Humbja e dhembeve ndodhet shume rralle

 

Zyrat tona dentare

imgimgimgimgimgimg

Me shume...

Kontakt

Adrese:
Ognjan Prica 21/1
1000 Skopje,Makedonija
Telefon: +389(0)2 2784380
Telefon celular 1: +389(0)70 341990
Telefon celular 2: +389(0)72 236114
Me shume informacion...

Pershkrim te shkurter

Ne jemi te bindur se ne Qender per Stomatologji dhe implante estetike Dr. Bllagoevski ne Shkup do te merrni kualitet te larte te trajtimeve stomakologjike dhe kujdesje te klienteve si asnjehere deri tani. Stomatologet tane ofrojne sherbimet profesionale dentare, duke perfshire stomatologjine estetike
Me shume